Lajmi i fundit:
  • 11:57 Gjirokastër, sekuestrohen 150 kg peshk që tregtohej në rrugë

  • 11:06 Arvizu: Operacioni në Lazarat, profesional

  • 11:06 Rita Ora, trajnere e ‘The Voice UK’

  • 11:00 Draghi: BQE e njeh progresin e rëndësishëm të Greqisë

  • 10:57 Pengu britanik i IS-it: Obama nuk del i fituar nga kjo luftë

  • 10:36 Ushtria amerikane: Shtetet e Gjirit, partnerë ndaj IS-it

  • 10:50 Tifozi i Chelsea-t vdes nga ataku kardiak, shkak goli i Lampard

  • 10:45 Mbyllen dy shkolla në Bulqizë, 35 nxënës mbeten pa mësim

  • 10:37 Aksioni kundër kultivimit të lëndëve narkotike, flet Tahiri

  • 09:37 Ministria e Mbrojtjes zhvillon konferencë mbi korrupsionin

‘Etnogjeneza e shqiptarëve’, monografia mbi popullatat e stërlashta

Etnogjeneza-e-shqiptareveTiranë- ‘Etnogjeneza e shqiptarëve’, është botimi më i ri i akademikut Kristo Frashëri, monografia trajton që në hyrje problemin e metodikës dhe metodologjisë që kanë ndjekur deri sot dijetarët e ndryshëm dhe, pasi vihen në dukje dobësitë e disave prej tyre, sugjerohen kritere më shkencore në trajtimin e albanologjisë dhe të ilirologjisë. Pastaj kalohet në trajtimin e mirëfilltë të të dy problemeve.

Bëhen përpjekje për të hedhur ndopak dritë mbi popullatat e stërlashta që kanë banuar në kohët parahistorike, në trojet e sotme shqiptare dhe të gjurmëve që ato kanë lënë në formimin e etnosit shqiptar dhe të gjuhës shqipe. Flitet për popullatat paraindoeuropiane që banonin në këto vise. Trajtohet e ashtuquajtura çështje pellazgjike.

Kalohet në problemin e gjenezës së ilirëve. Përfundohet me etnogjenezën e shqiptarëve. Monografia mbyllet me shfaqjen në vitin 1043 në fushën e dokumentacionit historik të emrave Arbër dhe Albani si apelativa krahinorë dhe shndërrimin e tyre më vonë në emërtime kombëtare.

Autori deklaron se në këtë trajtesë është mbështetur në kronologjinë historike që disa dijetarë mendojnë se i përshtatet parahistorisë së Europës Juglindore: grupet njerëzore që banonin në Europën Juglindore në Paleolitin e vonë quhen në mënyrë konvencionale popullata të Cro- Magnon-it.

Popullatat që këtu banonin gjatë Neolitit të hershëm dhe të mesëm (7000–4000 p.e.r.) quhen popullata paleoballkanike. Ato të Neolitit të vonë, që nga fillimi i mijëvjeçarit të katërt deri në mesin e mijëvjeçarit të tretë p.e.r. (4000–2500 p.e.s), popullata të grupit etnikogjuhësor alarodik ose mesdhetare. Ato të epokës eneolitike (2500–2000 p.e.r.), popullata protoindoevropiane, ku bënin pjesë edhe pellazgët. Për banorët e epokës së bronzit (e cila mbulon mijëvjeçarin e dytë p.e.r.), nënkuptohet se është fjala për popullatat indoeuropiane – grekët, trakët, protoilirët, dorët, ilirët…

Na ndiqni në: @GazetaIdea në Twitter/Gazeta Idea (Faqja Zyrtare) në Facebook