Lajmi i fundit:
  • Për reklama në IDEA telefononi në numrin e celularit 0696683929

  • Për reklama në IDEA telefononi në numrin e celularit 0696683929

  • Për reklama në IDEA telefononi në numrin e celularit 0696683929

  • Për reklama në IDEA telefononi në numrin e celularit 0696683929

  • Për reklama në IDEA telefononi në numrin e celularit 0696683929

  • Për reklama në IDEA telefononi në numrin e celularit 0696683929

  • Për reklama në IDEA telefononi në numrin e celularit 0696683929

  • Për reklama në IDEA telefononi në numrin e celularit 0696683929

  • Për reklama në IDEA telefononi në numrin e celularit 0696683929

  • Për reklama në IDEA telefononi në numrin e celularit 0696683929

Kanadezët marrin minierën e bakrit, arit, argjendit dhe kobaltit në Perlat

miniera4Vankuver- Arian Resources Corp. njofton se ka marrë licensë mbi minierën e bakrit, arit, argjendit dhe kobaltit, në Perlat në Shqipëri.

Projekti ‘Perlat’, 290 hektarësh lejohet për 25 vjet, me një opsion 10-vjeçar rinovimi dhe përmban burimin e rëndësishëm, historik minerar.

Sipas njoftimit për shtyp të kompanisë:

Leja e shfrytëzimit shtrihet brenda rajoneve produktive në Mirditë dhe Pukë në veri të Shqipërisë, 18 kilometra nga qyteti i Rrëshenit.

Firma kanadeze “Arian”, që prej vitesh operon në veri të vendit, pritet të nxjerrë 20.000 tonë mineral në mes 1 gusht 2015 dhe 31 korrik 2016. Projekti sjell shpim në 170.000 metra dhe ka zgjeruar ndjeshëm gjurmimin duke blerë një licencë eksplorimi në 2.300 hektarë.

Në kuadër të lejes ‘Perlat’ përfshihet edhe miniera e bakër- kobaltit, e cila është një nga njëmbëdhjetë depozitat (VMS) në një trend linear, Mirditë dhe Pukë.

Z. Zahir ( Zip ) Dhanani, CEO dhe kryetar i ‘Arian’, shpalli më 30 janar përvetësimin e minierës.

Zahir ( Zip ) Dhanani shtoi: “Arian është e ngazëllyer për ta marrë…plotësisht minierën me një burim historik…Objektivi ynë i menjëhershëm është që të përdorim të dhënat historike për të prodhuar një raport NI 43-101. Përveç kësaj, ne kemi aplikuar për një leje të konsiderueshme eksplorimi ngjitur për projektin ‘Perlat’, i cili ka potencial…Ne kemi marrë mbështetje të shkëlqyer nga qeveria në përshpejtimin e miratimit të rregullatore, fuqisë punëtore të kualifikuar dhe pajisje janë në dispozicion në afërsi të projektit dhe ne besojmë se ne mund të krijojë vlerë të konsiderueshme aksionare…”.

Bakri në këtë rajon u zbulua për herë të parë në vitin 1960. Një program testimi filloi në vitin 1975 nga Shërbimi Gjeologjik Shqiptar dhe shtetit shqiptar i drejtuar nga Rubik Gjeologjik Enterprise. Eksplorim historik i depozitimit u fokusua në bakër dhe kobalt dhe vetëm në raste të rralla analizat e ndërmarra kanë folur për zink dhe ar.

Miniera punoi deri në vitin 1979 dhe vazhdoi deri në vitin 1991 në kohën e rënies së komunizmit në Shqipëri dhe uljes së çmimeve të bakrit. Ajo u nxjerr jashtë përdorimit në vitin 1997.

Në vitin 2006 Balkan Resources Inc bleu pronën. ‘Balkan’ filloi një program në fund të vitit 2007 për të konfirmuar rezultatet e mëparshme. Shpimi vazhdoi deri në tetor të vitit 2008, kur pati 18 vrima që arrinin në mbi 5.000 metra shpim. Nga një thellësi prej 7.02m 316.1ma të zonës së mineralizimit doli se përmbante 7.33% bakër, 6,31 g / t ar 31,46 g / t argjend dhe 0.16 % zink.

Kjo konfirmoi përmbajtjen e metaleve. ‘Balkan’ gjithashtu testoi pjesën jugore ku gjeti prani ari dhe metalesh të tjera.

Para vitit 1990 prodhohej në vit rreth 1 mln ton bakër epirit dhe deri në 140 kg ar në vit.

Sipas kushteve të kontratës ‘Arian’ do të marrë 100% të Balkan Resources Sh.pk, e cila zotëron lejen ‘Perlat’ të Shfrytëzimit nga Balkan Resources Kanada (Balkan). ‘Arian’ do të fitojë lejen nëpërmjet një serie të aksioneve dhe pagesave në para të gatshme në ‘Balkan’.

‘Arian Resources’ është e mendimit se Shqipëria ka prosperitet për vendndodhjen e burimeve minerare, për shkak të historisë së saj komplekse gjeologjike manifestuar nga aktiviteti i madh tektonik dhe vullkanik.

Kohë më parë shoqëria kanadeze “Arian”, arriti të siguronte licencën nga qeveria shqiptare për të kërkuar ar në disa zona, ku vlerësohet se ka rezerva të konsiderueshme me metalin e çmuar. Sipas zyrtarëve në vendburimin Gjazuj, janë të konfirmuara rreth 3.4 tonë ar. Të cilët të konvertuar me vlerën e tregut janë afro 101 milionë USD.

Teste e arit dhe zinkut janë në dispozicion:

tabelaTabela

E kontaktuar nga Gazeta IDEA, firma ‘Arian’ nuk ishte e disponueshme të bënte menjëherë komente.

Qeveria e majtë ka premtuar rishikimin e koncesioneve. Firmat pas tyre shpesh janë kritikuar se vetëm shfrytëzojnë resurset minerare shqiptare, pa sjellë ndikimin e pritur në financat shqiptare.

Dorina Bilbili/IDEA/

Na ndiqni në: @GazetaIdea në Twitter/Gazeta Idea (Faqja Zyrtare) në Facebook