Lajmi i fundit:
  • 20:32 Bamir Topi në Fier: Bizneset duhet të mbështeten nga qeveria

  • 20:18 Arrestimi i gjyqtarit, regon KLD-ja: Inkurajojmë prokurorinë

  • 20:13 Eksodi, PD: Asnjë ftesë për kreun e opozitës

  • 19:40 “Eksodi Kosovar”, PS: Është ftuar në aktivitete edhe opozita

  • 19:07 Arrestohet një gjyqtar në Pogradec për korrupsion

  • 18:10 Peticioni ndaj Ben Blushit, reagon dega e PS-së në Elbasan

  • 17:43 Arrestohet një inspektor tatimesh në Gjirokastër

  • 14:41 Lulzim Basha drekë pune me ambasadorët e BE-së

  • 14:01 Imami: Tahiri dhe Kodheli s’mund të fshihen pas FA

  • 13:08 Rama: Paqja dhe bashkëpunimi na shtyjnë drejt njëri-tjetrit

Ndotja e ajrit në Elbasan, raporti: Dy herë më i lartë se Bashkimi Evropian

adi-madhi—-Nga Julian Hoxhaj—-

Elbasan- “Ndotja e ajrit në Elbasan është brenda normave shqiptare ndërsa në krahasim me normat e Komunitetit Europian, përmbajtja e grimcave të respirueshme në ajër PM 10 është gati dyfish më e lartë”.

Në këtë përfundim kanë arritur matjet për nivelin e ndotjes së ajrit në territorin e Elbasanit, të bëra nga grupi i punës ngritur me urdhër të ish- Ministrit të Ekonomisë dhe Energjitikës, Edmond Haxhinasto.

Sipas këtyre rezultateve, edhe pse ndotja është brenda standardit shtetror, ajo nuk është brenda normave të Bashkimit e Evropian.  Standarti i Komunitetit Europian përcakton se Përmbajtja e PM 10 është 40 mikro gram për m3, ndërsa norma shqiptare është dyfishi i saj Europiane me 80 mikro gram për m3.

Këtë fakt e ka pranuar edhe inxhinieri Beqir Kila: “Matjet janë bërë në disa pika pranë kombinatit metalurgjik, në Bradashesh, në fshatin Katund i Ri dhe në qytetin e Elbasanit. Rezultatet kanë treguar se zonat rreth Kombinatit Metalurgjik, përmbajtja e pluhurave është brenda normave shqiptare, ndërsa përmbajtja e PM 10 është njëfish e gjysmë më e lartë se ajo e Bashkimit Europian. Elbasani rezulton që përmbajtja e pluhrave është më e lartë se në rrethinat e tij, kjo si rezultat i transportit, nga ngritja e pluhurave dhe nga rrugët e amortizuara”- ka thënë Kila.

Adi Madhi drejtori i Agjenësisë Rajonale të Mjedisit, ka komentuar rezultatet e kryera nga task forca e ngritur nga ish ministri Energjitikës Edmond Haxhinasto. Ai tha se, në zonën indusitriale nga matjet e kryera rezulton që ndotja e ajrit është brenda normave:

“Kjo nuk tregon që ne jemi në ngjyra shumë të mira, pasi ka problematika nga ndotja industriale nga shkarkimet, ka problematik të qytetit  në ndotjen nga rrugët, makinat dhe subjektet të ndryshme që operojnë brenda qytetit. Pra ne nuk kënaqemi nga rezultatet që na kanë ardhur. Ne do të insistojmë që në zonën industriale të reduktohen sa më shumë ndotjet”- theksoi Madhi gjatë prezantimit të rezultateve të matjeve të ndotjes së ajrit në qytet dhe në rrethina të tij.

Matjet për ndotjen e ajrit në zonën industriale janë bërë në fundjavë, kur industritë e prodhimit  punojnë me kapacitet të plotë. Gjithashtu duhet theksuar edhe fakti se në kohën kur janë bërë matjet moti ka qenë me lagështi për shkak të reshejve të shiut, gjë e cila ul nivelin e plurave në ajër.

Na ndiqni në: @GazetaIdea në Twitter/Gazeta Idea (Faqja Zyrtare) në Facebook