Lajmi i fundit:
  • Për reklama në IDEA telefononi në numrin e celularit 0696683929

  • Për reklama në IDEA telefononi në numrin e celularit 0696683929

  • Për reklama në IDEA telefononi në numrin e celularit 0696683929

  • Për reklama në IDEA telefononi në numrin e celularit 0696683929

  • Për reklama në IDEA telefononi në numrin e celularit 0696683929

  • Për reklama në IDEA telefononi në numrin e celularit 0696683929

  • Për reklama në IDEA telefononi në numrin e celularit 0696683929

  • Për reklama në IDEA telefononi në numrin e celularit 0696683929

  • Për reklama në IDEA telefononi në numrin e celularit 0696683929

  • Për reklama në IDEA telefononi në numrin e celularit 0696683929

Një vit për të mbetur shtatzënë…lindin fëmijë me probleme neurologjike

grate-me-femijet-me-problemeGratë që marrin një kohë prej më shumë se një viti për të ngelur shtatzëna kanë më shumë të ngjarë që të lindin një fëmijë me probleme neurologjike.

Sipas një studimi të fundit holandez, është e njohur mirë se fëmijët e konceptuar si një rezultat i trajtimit të fertilitetit janë në një rrezik më të lartë të lindjes së parakohshme dhe për një peshë të ulët të lindjes.

Zbulimi mund të ndihmojë gjithashtu të shpjegojë pse fëmijët e lindur pas trajtimit të fertilitetit kanë më shumë të ngjarë të kenë vështirësi zhvillimore. Por prova tani është në zhvillim se fertiliteti i varfër luan një rol kritik, thonë studiuesit holandezë. Fertilitet i dëmtuar është përkufizuar si dështim për t’u bërë shtatzënë pas 12 muajsh.

Ata vlerësuan zhvillimin neurologjik e 209 fëmijëve në moshën e dy-vjeçare të gjithë prej të cilëve kanë lindur nga prindër që kishin luftuar të ngeleshin shtatzënë, dhe shumica e të cilëve kishin trajtim të fertilitetit.

Hulumtuesit gjetën probleme neurologjike të buta që kishin prekur 17 të fëmijë – vetëm nën tetë përqind – dhe ishin dukshëm më të zakonshme në mesin e atyre prindërit e të cilit kishin luftuar për gati një vit për të ngelur me barrë.

Duke marrë një kohë më të gjatë për t’u bërë shtatzënë çoi në një rritje me 30 për qind të rrezikut të lindjes për një fëmijë me probleme të buta neurodevelopmental. Studiuesit vlerësuan, sjellje lëvizjes dhe tonin e muskujve, reflekset dhe koordinimin sy-dorë në fëmijët, dhe e mori parasysh moshat e prindërve.

Koha e marra për të mbetur shtatzënë në mesin e prindërve të tyre mesatarisht vetëm mbi katër vjet, por varionte nga 1,6 për pak më shumë se 13 vjet.

Kjo çoi autorin Profesor Mijna Hadders-ALGRA, Departmenf e Pediatri, Divizioni i Neurologjisë zhvillimore, Universiteti i Groningenit: “Në përfundim, të dhënat aktuale sugjerojnë se koha në rritje të shtatzënisë është i lidhur me zhvillimin optimale neurologjike.

Arisa Liço/IDEA/

Na ndiqni në: @GazetaIdea në Twitter/Gazeta Idea (Faqja Zyrtare) në Facebook